Hvor mye kan jeg låne

Det er mange som spør seg ” hvor mye kan jeg låne“. Vi har svaret til deg her. Når du skal finne ut hvor mye du kan låne så er det et par tommelfinger du kan benytte deg av. Les gjennom de fire punktene våre og du får et bilde av hvor mye du kan låne.

1. Hvor mye kan jeg låne = 3 ganger inntekt

Det første du må gjøre for å finne ut av hvor mye du kan låne er å se på den totale inntekten din i løpet av et år. Ta årsinntekten din og multipliser (gang) den med tre. Vi har satt opp et eksempel til deg:

Eksempel
Årsinntekt 500 000 kroner X 3 = 1 500 000 i lånebeløp

Årsaken til at vi ganger med tre er den at bankene har som en regel at man i utgangspunktet kan låne tre ganger egen årsinntekt. Det imidlertid slik at hvis man har årsinntekt som er over 600 000,- så vil man ofte ha mulighet til å låne ut over 3X regelen.

2. Hvor mye kan jeg låne = eksisterende gjeld

I tillegg til inntekten din så ser bankene på hvor mye gjeld du har fra før av. Det som er interessant for bankene er hvilken betalingsevne du har. Altså hvor mye lån du har råd til og ha. Den eksisterende gjelden blir derfor trukket fra utgangsbeløpet.

Eksempel
Årsinntekt 500 000 kroner X 3 = 1 500 000 i utgangsbeløp Minus Billån 350 000 kroner = 1 150 000 lånebeløp etter fratrekk av gjeld

Et unntak du kan ta til denne regelen er studielån. De fleste bankene regner ikke med studielån i dette regnestykket.

3. Hvor mye kan jeg låne = Sikkerhet

Det neste banken ser på er om du har noen du kan sette som sikkerhet for lånet. Med sikkerhet menes et hus eller noen foreldre som kan stille som kausjonister. Dette er viktig for banken da dette er med på å sikre banken dersom du skulle miste betalingsevnen din. Det samme gjelder for kausjonister som er mennesker som tar på seg ansvar for å dekke lånet ditt dersom du selv ikke har mulighet.

4. Hvor mye kan jeg låne = medsøker

Dersom du søker lån sammen med noen andre (ektefeller, samboer eller foreldre) kan du øke lånebeløpet drastisk. Årsaken er at dere da har medøskerens inntekt med i regnestykket og vil ende opp med en høyere inntekt.

Eksempel
Årsinntekt 500 000 kroner x 3 = 1 500 000 kroner i utgangsbeløp Minus billån 350 000 kroner = 1 150 000 lånebeløp etter fratrekk av gjeld +medsøkers inntekt 500 000 x 3 = 1 500 000 kroner i utgangsbeløp minus medsøkers gjeld.

Og med dette vet du hvor mye du kan låne:)

By in / Posted in / Lån /

Written By